zamknij

Wesele inspirowane porami roku

Slubnaglowie1
Planując styl i aranżację wesela, warto kierować się konkretnym motywem przewodnim. Znacznie ułatwia to pracę, gdyż eliminuje zbędne dylematy i konkretyzuje nasze działania.

Wybór motywu powinien być podyktowany charakterami państwa młodych, ich zainteresowaniami. Można również zainspirować się miejscem, w którym odbędzie się zabawa weselna lub ulubioną epoką, na przykład międzywojniem. Doskonałym pomysłem na ślubną aranżację jest natura i zmieniające się pory roku. To nieskończone źródło inspiracji, studnia bez dna, z której czerpać możemy na wiele sposobów.

Wiosna

Przepiękny czas na rozpoczynanie nowego etapu w życiu dwojga ludzi. Budząca się do życia przyroda podaje nam swoje piękno wraz ze świeżością, delikatnością zielonych gałązek, wczesnych kwiatów, śpiewem skowronków. Wykorzystuj kolory: soczysta zieleń, ostra żółć, fiolety i róże - świetnie udekorują białe obrusy stołów, odnajdą się w wiązance panny młodej i w dekoracji kościoła. Jeżeli pobieracie się w okolicach Wielkanocy - wplećcie jej symbolikę do uroczystości: jajka, gniazdka z kurczaczkami, zajączki, świeże pędy owsa i kiełkujące cebulki wiosennych kwiatów. Będzie rześko, soczyście, przepięknie!

Lato

Rozpieszcza nas hojnymi promieniami słońca i wysoką temperaturą w nocy. Dlaczego nie wykorzystać tej dobroci i nie zorganizować wesela w ogrodzie, sadzie czy parku? Goście będą zachwyceni, bo weselne menu nigdzie nie smakuje tak, jak na swieżym powietrzu! Nieskrępowana zabawa do białego rana! Namioty weselne ustrojone lampionami, na stołach słoneczniki, wieńce ze zbóż, wazy kipiące naręczami polnych kwiatów. I stoły uginające się pod owocami natury: truskawki, czereśnie, porzeczki, nic tak nie udekoruje weselnego tortu, jak letnie owoce.

Jesień

Żadna pora roku nie jest tak kolorowa. Stoły udekorowane w dojrzałą zieleń przeplatająca się ze złotem, czerwienią liści, pomarańczem dostojnych dyń, fioletem lawendy i wrzosów. Wrzesień i październik jest jeszcze całkiem łaskawy, jeżeli chodzi o temperatury, a słońce chodzi już nisko, tworząc niezwykłą atmosferę. Na myśl o jesiennym menu w głowie pojawiają się nieprzebrane ilości owoców i warzyw, na które czekaliśmy od wiosny. Zupa dyniowa, kompot z jabłek i gruszek, śliwkowe ciasta, morelowe dżemy. A na koniec niezapomniana sesja zdjęciowa w parku, na dywanie różnokolorowych liści.

Zima

Ta pora roku to biel, czyli kolor przewodni niemal każdego wesela. Wykorzystajcie śnieżny puch, zróbcie atut z mroźnego powietrza - zorganizujcie kulig z saniami, a po północy zaproście gości na ognisko na dworze. Te magiczne chwile pozostaną na długo w ich pamięci, zwłaszcza jeżeli wpleciecie w uroczystości weselne elementy bożonarodzeniowe, złożycie sobie i innym życzenia, przygotujecie drobne upominki. Zimowa kuchnia to przepyszne, świetnie zaprawione mięsa, pożywne zupy, aromatyczne ciasta. Nei zapomnijcie o zimowych ozdobach: niech będzie biało, ale z przełamujacymi tę biel akcentami czerwieni, brudnego różu, zieleni świerkowych gałązek.



Autorem artykułu jest portal branży ślubno-weselnej Ślub Na Głowie

Wesele inspirowane porami roku - galeria zdjęć